Τηλέφωνο: 275 702 2476
FAX: 275 702 3307
Λεωνίδιο, Αρκαδίας ΤΚ 22300 Δείτε τον χάρτη
Change Language: | | |
Αρχοντικά

Θέλω να επισκεπτώ παραδοσιακά αρχοντικά !!!

Αρχοντικά στο Λεωνίδιο

Η Αρκαδία διαθέτει μια ξεχωριστή θέση στο χώρο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Σε αυτήν την παράδοση εντάσσεται και το Λεωνίδιο. Άρρηκτα δεμένη με τις κτηματολογικές, γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής, η τσακώνικη αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται από το απλό, λιτό , αυστηρό και γεωμετρικό της ύφος. Οι αρχιτεκτονικές επιδράσεις του ευρύτερου ελληνικού χώρου, όπως της βυζαντινής αλλά και της νεοκλασικής τάσης, της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής είναι εμφανείς.

Οι φημισμένοι Αρκάδες μαστόροι με μεράκι λάξευαν την πέτρα των αρκαδικών βουνών, υλικό που μεγαλουργεί στο χτίσιμο αρχοντόσπιτων. Άρτια λοιπόν κατασκευαστικά με το ζεστό συνδυασμό πέτρας και ξύλου, με περίτεχνες καμινάδες, θαυμάσιες ελικοειδής σκάλες, που μοιάζουν με κοσμήματα περισσότερο παρά με αρχιτεκτονήματα, με πέτρινες καμάρες και θόλους , τα αρχοντικά έδιναν και δίνουν στην Τσακωνιά ένα μοναδικό χρώμα, μια απίστευτη γραφικότητα και μια κοσμοπολίτικη όψη.

Χαρακτηριστικά πυργόσπιτα του Λεωνιδίου ο Πύργος Τσικαλιώτη, Χατζηρούδη, Νούφρη, το αρχοντικό του Κώστα Ουράνη , του Χατζηπαναγιώτη, του Ζωγράφου , και άλλα, τα περισσότερα από τα οποία διακρίνονταν και για τα έντονα αμυντικά χαρακτηριστικά στην κατασκευή τους.

Πύργος Τσικαλιώτη


 
Περισσότερα …

Ένα από τα πλέον ιστορικά διατηρητέα μνημείο, που ανοικοδομήθηκε από τον Κωνσταντίνο Τσικαλιώτη, ο οποίος προέρχεται από τις παλαιότερες και σημαντικότερες οικογένειες της Τσακωνιάς. Ο ίδιος ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, προσέφερε πάρα πολλά χρήματα και εφόδια, στον αγώνα της απελευθέρωσης καθώς δάνεισε και πάρα πολλά στο Νέο Ελληνικό Κράτος. Ο Πύργος , πέτρινος, κατασκευάστηκε με βυζαντινές κυρίως επιρροές το 1808 και είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους τύπους αμυντικής κατοικίας στην Πελοπόννησο.

Αρχοντικό Ουράνη

Πρόκειται για την οικία του ποιητή Κώστα Ουράνη (πραγματικό όνομα Κώστας Νιάρχος), ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1890, αλλά τα πρώτα του παιδικά και νεανικά χρόνια τα έζησε στο Λεωνίδιο. Στα πρώτα του ποιήματα είναι εμφανείς οι επιδράσεις του από το περιβάλλον του Λεωνιδίου. Ο κοκκινόβραχος, ο κάμπος με τα εσπεριδοειδή, η θάλασσα, ο Δαφνώνας απέναντι από το σπίτι του με τις πικροδάφνες και τα πλατάνια αποτυπώνονται στο έργο του.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αρχοντικού, τα περίτεχνα ζωγραφιστά ταβάνια που κοσμούν τους εσωτερικούς χώρους του αρχοντικού.

«Επιστροφή»
Λενίδι όσο τα χρόνια μου περνάνε και γερνάω
σ΄αποζητώ σαν ήρεμο καλόβολο λιμάνι:
-μα τάχα από της νιότης μου τους γνώριμους και φίλους,
πόσοι θα με ξεχάσανε και πόσοι έχουν πεθάνει?

 
Ως τόσο θάρθω μια γλυκειά του χινοπώρου μέρα
που αργές καμπάνες θα χτυπάν τον άτρεμον αγέρα
και που όλα θάνε σιωπηλά, στοχαστικά και θάναι
οχι ως να υποδέχονται, μα ως να ξεπροβοδάνε.

 
Πόρτες σπιτιών μισάνοιχτες να βλέπουν ποιός περνάει,
βασιλικοί που ανθίζετε σε κάποια παραθύρια,
η νοσταλγία μου κι εγώ θα΄ρθούμε μιαν ημέρα,
ατσίγγανοι πλανητικοί,να στήσουμε τσαντήρια..

 
Ναί κάποτες θάρθω κι εγώ από τα πλάνα ξένα
σαν τα καράβια τα παληά,τα θαλασσοδαρμένα:
-μα θάμαι ως οι απόμαχοι-το ξέρω!-καπετάνιοι
που δεν μπορούνε να μην πάν μια μέρα ως το λιμάνι..

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένων και φωτογραφιών χωρίς έγγραφη άδεια