Τηλέφωνο: 275 702 2476
FAX: 275 702 3307
Λεωνίδιο, Αρκαδίας ΤΚ 22300 Δείτε τον χάρτη
Change Language: | | |
Πύργος Τσικαλιώτη

Πύργος Τσικαλιώτη

Ένα από τα πλέον ιστορικά διατηρητέα μνημείο, που ανοικοδομήθηκε από τον Κωνσταντίνο Τσικαλιώτη, ο οποίος προέρχεται από τις παλαιότερες και σημαντικότερες οικογένειες της Τσακωνιάς. Ο ίδιος ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, προσέφερε πάρα πολλά χρήματα και εφόδια, στον αγώνα της απελευθέρωσης καθώς δάνεισε και πάρα πολλά στο Νέο Ελληνικό Κράτος. Ο Πύργος , πέτρινος, κατασκευάστηκε με βυζαντινές κυρίως επιρροές το 1808 και είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους τύπους αμυντικής κατοικίας στην Πελοπόννησο.

Ο Πύργος του Τσικαλιώτη έχει μια τυπική διάταξη σε σχήμα Γ, σε δύο επίπεδα. Στο χαμηλότερο υπάρχει μία διμερής διάρθρωση , με το τζάκι στον πίσω στενότερο χώρο. Το μπροστινό μέρος προς τον δρόμο είναι ένας σχετικά απλός χώρος υποδοχής με ξύλινη οροφή, διακοσμημένη με πηχάκια σε διαγώνια διάταξη.

Στον επάνω όροφο, δύο θαυμάσιες ξύλινες εξώπορτες, οδηγούν η μία απευθείας στη σάλα με τα περιμετρικά παράθυρα και τους φεγγίτες, ενώ η άλλη στον οντά με το σκαλιστό ταβάνι και την τοξοστοιχία διπλής καμπυλότητας, που διακοσμεί το ξουστάγι. Στο πίσω μέρος του ίδιου ορόφου και άλλο τζάκι, ακριβώς πάνω από το προηγούμενο, με το οποίο μοιράζονται την ίδια καπνοδόχο. Το αρχοντικό συμπληρώνεται με πολλούς βοηθητικούς- αποθηκευτικούς χώρους στέρνα, φούρνο και θολωτές καμάρες στο ισόγειο όροφο δείγματα αυτονομίας και αυτάρκειας!

Η εσωτερική αυλή περιβάλλεται από υψηλό πέτρινο μαντρότοιχο, που καταλήγει σε ένα γωνιακό πυργίσκο αμυντικού χαρακτήρα. Οι τουφεκίστρες , που υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους χώρους του Πύργου καθώς και η εσωτερική κρύπτη δηλώνουν την μελέτη για απόλυτη προστασία του κτιρίου από τον εχθρό. Θαυμαστό έργο, που ως πρότυπο Τσακώνικης Αρχιτεκτονικής, αξίζει στους λάτρεις της ιστορίας, της λαογραφίας και της παράδοσης να το επισκεφθούν!

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση κειμένων και φωτογραφιών χωρίς έγγραφη άδεια